Autor: Blic

Novi Sad
29.11.2017.
08:18 > 08:20
Tek svaki četvrti smeštaj u kojima turisti odsedaju u Novom Sadu je legalan, dok ostali hosteli i stanovi za iznajmljivanje na dan, posluju na crno, podaci su Udruženja pružaoca kratkoročnog smeštaja "NSaccommodation".
  • CUKS

    02.12.2017 22:23
    VIVA LA COLUMBIA
    TELETABISI jedni (misli se na Udruženje koje je pokrenulo ovu priču) da li znate da 90% studenata a ima ih cca 10000 a svi su sa strane tj okolnih gradova u Vojvodini ili unutrašnjosti a ima ih i iz CG, BIH, R. Srpske... Nisu prijavljeni i nemaju mesto boravišta u R. Srbiji, ne plaćaju porez državi i nikom ništa... a vi se uhvatili za Hostele, prenoćišta i stanove na dan. E to je problem jer sistem Države a ne lokala je užas u svakom pogledu... Viva la Columbia...
  • stankela iz magacina

    01.12.2017 00:02
    @udruženje
    Ne znam da li niste razumeli dobro, ali ja sam u prvoj rečenici svog posta napisao da su vaše tvrdnje istinite i opravdane. Naravno da su i meni kontrolisali i knjigu gostiju i plaćene takse, kao i plaćen porez na dobit, i nemam ništa protiv da to rade jednom nedeljno jer sve radim po propisima i zakonu. Vaše opterećenje sa doprinosima, sokojem i ostalim navedenim je isključivo posledica izbora načina vašeg poslovanja tj pravne forme za koju ste se odlučili kad ste registrovali vašu delatnost. Ne znam da li to znate, ali sa rešenjem o obavljanju ovakve delatnosti u domaćoj radinosti imate mogućnost da sa lokalnom turističkom organizacijom potpišete deklaraciju o oglašavanju, gde vas nakon toga TO reklamira na njihovom web sajtu prikazujući vaše kontakt podatke. Verovali ili ne, ove godine sam imao bar 20 gostiju koji su me kontaktirali putem TONSovog sajta. Poreska uprava apsolutno ovakav način poslovanja smatra legitimnim, gde pri tome ne insistira na fiskalnoj kasi i doprinosima, već samo na plaćanju turističke takse i poreza na dobit. Naravno, taj isti vid poslovanja u tzv domaćoj radinosti ima i svoje negativne strane, kao npr nemogućnost prijave boravka stranaca policiji elktronskim putem, neusaglašenost TONS, policijske uprave i poreske uprave ovom načinu poslovanja jer svako od njih to drugačije tumači. Puno sreće u daljem poslovanju i Veliki pozdrav za sve iz udruženja.
  • @Udruzenje

    30.11.2017 09:39
    Skrecem s teme, ali mislim da je opravdano, jer se javljate kao predstavnik necega: jel stvarno nema niko u vasem udruzenju ko moze da pregleda ovako stravicno nepismen tekst i ispravi ga pre nego sto ga posaljete? Da smo u skoli, crveneo bi se od ispravki i dobio bi jedva 2 za prolaz.
  • Savest

    29.11.2017 20:26
    Nema drzave nema pravde
    Oni koji rade posteno i legalno osudjeni su na propast. Elementarna logika kaze da bi gradska poreska uprava umesto sto jase postene i trazi dlaku u jajetu trebala da proveri sve, da obidje sve smestajne kapacitete, da proveri broj lezajeva, da proveri koje usluge pruzaju gostima jer mnogi sluze i hranu iako su hosteli i prenocista, da samim tim provere i ppvrsinu koja je prijavljena u odnosu na stvarne povrsine, ko radi na crno i koliko njih, .... Sve je ovo veoma prosto i resava se u maksimalnom roku od 24 sata jer se spremi akcija spram broja svih hostela, prenocista, motela, hotela i za jedan dan sve se u istom trenutku proveri.
  • Udruzenje

    29.11.2017 20:12
    Postovani Stankela,
    udruzenje je podnelo prijave za sve objekte za koje je mislilo da su nelegalni. Objekte za koje su u udruzenju znali da posluju legalno nije bilo potrebe da se proveri njihova legalnost. Od drzavnih organa ili od bilo kog drugog relevantnog izvora udruzenje nije moglo da dobije spisak legalnih objekata, pa je na spisak stavilo sve za koje su sumljali. Inace svi objekti pruzaoci kratkorocnog smestaja registrovani kao pravna lica se kontrolisu cesce od godinu dana u proseku, a pri tim kontrolama mnoge stvari se kontrolisu, zasto se nekom drugom nebih prekontrolisala barem legalnost poslovanja. U ostalom ako ste registrovali Vas smestaj u domacoj radinosti samo ste podneli zahtev i dali izjavu o opremljenosti vaseg smestaja. Po svakom logicnom redosledu gradska komisija bih trebalo da prekontrolise uslove i stanje vaseg smestaja, nazalost Novi Sad, drugi grad po velicini, nema takvu komisiju. Zasto Vama problem pretstavlja sto zvanicni drzavni organ zaduzen za kontrolu smestajnih objekata kontrolise Vase poslovanje. Nama nesmeta ni kad nam uporedjuju fiskalnu kasu sa knjigom gostiju i uplacenim taksama, kad nam traze redovno servisirane, atestirane kase, aparate. Nesmeta nam ni sokoj, ni gprs, ni porezi i doprinosi, skuplja voda duplo smece.......Neznam dali su Vama kontrolisali takve stvari. A i kad bih Vama naplatili neku kaznu, a nikom nisu, kazna iznosi 5000 din, raspitajte se kolike su kazne za pravna lica. Inace, dogovaranje cena je kaznjivo zakonom
  • @evgenije

    29.11.2017 16:17
    Odgovor je da verovatno nije. Ako je platio neku razumnu cenu smestaja, verovatno je nesto na crno. Jer, kad bi poslovni covek hteo da ispostuje sve propise i zahteve ove drzave, nocenje u Novom Sadu bi kostalo vise nego nocenje u Parizu. Sasvim opravdano, vec nam je jasno da je nasa drzava deleko ozbiljnija nego npr Francuska. Sta oni znaju...
  • Trt

    29.11.2017 14:58
    @uviđaj

    E baš to i pričam. U svim situacijama koje si naveo, lepo pošalješ poruku Airbnb-u sa slikom štete i oni MOMENTALNO skidaju pare sa računa gosta - a država u sličnom slučaju s uredno prijavljenim podstanarem ne bi uradila ništa. A ne znam o kojem nelegalnom objektu pričaš, moj stan je legalizovan i na njega je plaćen porez, a za moju dalju eksploataciju istog ću da plaćam procenat samo onom ko mi za to nudi nekakvu zaštitu mojih prava. Kad država bude šljakala kao Airbnb, dobiće i ona pare.
    U svakom slučaju rispekt za tebe, uspeo si istovremeno da podržiš moju tezu i promašenim pokušajem sarkazma pokažeš koliko si neupućen.
  • @uviđaj

    29.11.2017 14:40
    Pa rok bend iz 70tih da ti dodje i demolira kompletnu sobu, popravke ce te jos uvek kostati manje nego porez koji ti nasa drzavica uzme, i to imao-nemao zarade. More... ovde nema drzava, ko se ljuti na jadnike koji trkeljisu neki mali biznis i izbegavaju porez ovde, gde tajkuni ne moraju da ga placaju, gde se otpad na vrhu bogati preko nezamislive mere, i gde nista od poreza ne ode na opste dobro - taj je ili kompletna budala, ili jedan od lopova, ili verovatno oba.
  • evgenije

    29.11.2017 14:30
    Kada kupite kartu za bioskop, u cenu karte je uračunato i osiguranje. Kada kupite kartu za autobus, u cenu karte je uračunato i osiguranje. Kada platite sobu u hotelu, u cenu smeštaja je uračunato i osiguranje. Osiguranje od nepredviđenih stvari i okolnosti. U slučaju pada, povrede, nešto vam padne na glavu, autobus se sudari,... Mene interesuje dali je plaćanjem smeštaja u hostelu, zakupu sobe ili stana na jedan dan ili duži period, gost uopšte osiguran za nešto. Ili vlasnici hostela, stanova i soba opšte i nemaju ugovor sa nekom osiguravajućom kućom u slučaju da se desi neka nezgoda, nesrećni slučaj, strujnog udara zbog neispravne instalacije, pada lustera na glavu, klizanja i pada u kupatilu,... Koliki broj vlasnika hostela, razne vrste smeštaja, poštuje zakon i gosta stranog državljanja prijavljuje upravi za strance u novosadskom SUP-u. Svaki strani državljanin mora imati uredno prijavljenu adresu na kojoj boravi a to je dužnost svakog ko izdaje smeštaj da uradi. Kazne su velike, kako za tog stranca, tako i za onog ko izdaje smeštaj a stranca nije prijavio.
  • stranac

    29.11.2017 13:07
    Usluge na nivou afričkih zemalja, malo gde radi klima, (u stvari iako je ima) topla voda ustvari mlaka a više hladna ,peškiri smrde prljavo i u vojsci koju sam služio davne 87 sobe su bile čistije urednije.Bitno da se naplati 25 ili 35 evra za noć a doručak da nepričam.Inače živim u Irskoj da nepričam dalje ni ovde ne cvetaju ruže,ali 25 evra za noć sa doručkom je jako puno za hostel.Hostel u Beču ili Budimpešti ili hotel za dvoje je oko 15 evra sa doručkom(svedski sto) maksimalno 25 evra,a usluga idi begaj od ove kod vas, i nema odvratnih viršli i pašteta toliko.
  • Vlada

    29.11.2017 12:48
    Ako prijavis goste a oni duzni po bilo kom osnovu, na vrata ti mogu doci izvrsitelji i uzeti TVOJE stvari. Pa ko onda ima petlju da radi legalno i prijavljuje ljude??
  • uviđaj

    29.11.2017 12:10
    @trt
    Kad gosti u tom iznajmljenom stanju naprave glupost, polupaju nameštaj, razbiju uređaje i slično molim te zovi Airbnb da ti vrši uviđaj, juri prekršioce, pravi izvršaj za osiguranje i slično. Sve njima duguješ, ovde ne želiš da plaćaš porez na dobit pa onda nemoj da se žališ. Dobro je znati koji su objekti nelegalni pa onda preko noći izneseš pokućstvo i miran si dok te Airbnb ne pronađe.
  • Upravnik

    29.11.2017 11:47
    Sada će upravnici zgrada rešiti stvar. Prijaviće nelegalne hostele i biće red. Ko zaradjuje neka plaća porez i plati komunalije po osobi,da ne plaćaju komšije umesto njega.
  • Kakvi hosteli

    29.11.2017 11:31
    Za 30 evra na dan sam imao bolnički dan u Prolom banji koji uključuje 3 obroka po izboru u restoranu i welnes program.
  • Rade

    29.11.2017 10:48
    Zabraniti otvaranje hostela i poslovnih prostora u stanovima stambenih zgrada .Grad mora da donese takau uredbu ko hoce da se bavi biznisom neka uzme lokal ili od svoje kuce napravi hostel.
  • Trt

    29.11.2017 10:39
    Ako iznajmljuješ stan preko Airbnb-a, možda kvariiš posao hostelima, ali ne moraš uošte da se registruješ kao hostel. Trebalo bi da pklaćam porez, što bih radio da mi država pruža nekakvu uslugu ili zaštitu - pošto mi to pruža Airbnb, plaćam samo njima proviziju i ćao.
  • stankela iz magacina

    29.11.2017 10:39
    ...
    Sve to gore što je gospodin iz udruženja naveo je tačno. Gomila stanova se izdaje, ljudi pokušavaju da zarade na što "lakši" način, a posledice su naravno stvaranje loše ukupne slike o kvalitetu usluge i poslovanje u nekonkurentnoj sredini.
    Međutim, ja kao vlasnik jednog registrovanog i kategorisanog objekta, koji pri tom nije regisrovan u APR jer zakon predviđa da tu delatnost mogu da radim i u domaćoj radinosti ( za šta rešenje izdaje gradski sekreterijat za privredu) moram da iskritikujem udruženje gore. Kritika se odnosi na način na koji su podneli prijave inspekciji, a to su uradili tako što su kopirali sve objekte sa bukinga i AIRBNBa, i legalne i nelegalne, jedino su zaobišli 5-6 hostela i apartmana koji su članovi njihovog udruženja. Drugim rečima, pored toga što su prijavili one koje su trebali da prijave, prijavili su i mene i sve ostale koji legalno rade posao a u isto vreme su gospodi iz udruženja konkurencija. Tako da priča za novine i kuknjava da ne zarađuju bi imala smisla kad bi se fer i profesionalno odnosili prema konkurenciji, a ovako to nije ništa drugo nego zakopavanje i satiranje svih ostalih koji se bave kratkoročnim izdavanjem nekretnina, i legalno i nelegalno.
    Inspekcija mi bila, dobili sve papire i uverili se da je sve legalno. Bolje da ste pozvali sve vlasnike kategorizovanih objekata i predložili usaglašavanje cena i minimalnih kriterijuma za pružanje usluga, možda bi ste nešto i postigli. Sretno.
  • drp komerc

    29.11.2017 10:12
    Mulj
    Cela drzava je takva.
    Ako muljaju oni na vrhu zasto to ne bi radili i gradjani.
    Sampioni smo za lov u mutnom.
  • stanar

    29.11.2017 10:06
    Nažalost, stanari su postali taoci bahatih vikend gostiju. Vodjeni rezonom, platio sam i mogu da radim šta hoću, ne obaziru se na kućni red i bukvalno ugrožavaju komšiluk. O bezbednosti da i ne govorimo, jer defiluju razni likovi, koji nisu evidentirani/prijavljeni.

    Samo da podsetim:
    Beograd 28.04.2016. Hosteli u stambenim zgradama u prestonici će ubuduće moći da se otvaraju samo uz pisanu saglasnost Skupštine stanara, odlučili su danas odbornici gradskog parlamenta
    HOĆEMO I MI TO PRAVO
  • LOL

    29.11.2017 10:01
    S obzirom da se hosteli neretko nalaze u stambenim zgradame interesuje me na koji nacin vlasnici istih regulisu troskove koje ostali stanari placaju po osobi? Na koji nacin upravitelji prijavljuju broj clanova za takav stan? Dali se neko time uopste bavi ili je na ostalim stanarima da dele troskove tog hostela i placaju ?
  • recepcionar

    29.11.2017 09:50
    Istraga
    Kakva inspekcija,oni su sretni kad im dodje inspekcija jer sve zavrse sa 300e.Samo policija i krivicne prijave za nelegalan i nebezbedan rad.Nije normalno da hosteli rade po tavanskim prostorima zgrada. Prvo nije bezbedno a drugo stanare te zgrade uznemiravaju do beskraja,defiluju danju i nocu,troskove gomilaju i ne placaju srazmerno utrosku.
  • antisendvic

    29.11.2017 09:41
    Zasto su nasi ljudi tako alavi ?
  • stvarno

    29.11.2017 09:25
    Sobu bi da izdajete za 30 eura na dan? Toliko je placam u najvecim svetskim metropolama, mozda da malo zmanjite dozivljaj u nasem, malo vecem seocetu bez neke turisticke ponude, u jednoj siromasnoj zemlji. Nivo Novog Sada u drugim zemljama je 10 eura.
  • /

    29.11.2017 09:23
    /
    he, a pre par dana je neko drugi objavio spisak popularnih hostela u gradu
  • Milena

    29.11.2017 09:16
    Bezbednost
    Revizija dozvola za rad,lazirali su sve sto je moglo da se lazira,potplatili inspektore i vode posao u nelegalnim uslovima,po tavanima i supama sto nelici na hostel.
  • Zivan

    29.11.2017 09:08
    Krajnje je vreme urediti ovu delatnost, mnogi su stanove preuredili u mini- hostele i tako namenu iz stambene preobrazili u poslovnu. Ugroženi su ostali stanari iz zgrade...
  • Dusan v

    29.11.2017 09:04
    Inspekcija
    Opste je poznato da inspekcija u novom sadu ne radi nista sem sto odu do bankomata da dignu plati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna